Key Lime paj med marrängtäcke



Ännu ett recept från den fantastiska hummingbird bakery boken!
Här har jag dock mixat två recept, först key lime paj i småformar och sen på med ett marrängtäcke över det. Så kakan är inte helt enkel att göra och den är lite tidskrävande men älskar du lime är detta en kaka för dig!

Detta receptet är egentligen till för att  bakas i en form med 23 cm i diameter men jag
gjorde i småformar istället, välj vilket som passar dig!

Ingredienser:

Till pajskalet
500 g digestivekex
200 g osaltat smör

Till limekrämen
8 äggulor
2 burkar kondenserad mjölk à 400 g
Nypressad saft och rivet skal ifrån 5 limefrukter
4 1/2 dl vispgrädde

Till marrängtäcket
6 äggvitor
330 g strösocker
1 tsk vaniljessens

Baka pajskalet:
1. Sätt på ugnen på 175 grader. Bryt sedan sönder digestivekexen och lägg de i en matberedare. Kör matberedaren tills kexen är finmalda. Smält sedan smöret. När smöret är smält häller du i detta långsamt i matberedaren.

2. Tryck sedan ut kexblandningen i antingen en stor form eller flera små. Det blir en kraftig botten men mycket digestivekex. Platta till degen ordentligen i formen/formerna!

3. Grädda sedan bottnen i ca. 20 minuter tills degen fått färg och blivit fast. Ta ut formen/formerna ur ugnen och låt de kalna helt.

Röra ihop limekrämen
1. Sänk värmen på ugnen till 150 grader. Blanda sedan ihop äggulor, kondenserad mjölk, limesaft och rivet limeskal i en bunke med en ballongvisp. Ställ utan smeten en stund, den tjocknar av sig själv!

OBS! Om du vill göra marrängtäcket sedan, spara äggvitorna i en skål för sig när du delar upp äggen, glöm dock inte att du bara behöver sex ägg till marrängtäcket. En annan sak som är viktig är att om marrängen ska bli fluffig får absolut ingen äggula befinna sig bland äggvitan!

2. Häll sedan den tjocknande smeten i pajskalet och grädda i 20-30 minuter! Låt pajen sedan kalna helt och släng in den i kylskåpet över natten eller in med den i frysen!

Marrängtäcket
1. Ta fram pajerna ur frysen/kylen så att de hinner tina upp! Sätt på ugnen på 150 grader.

2. Lägg äggvitorna i en matberedare och vispa ihop dem till ett skum. Tillsätt sedan 2 msk av sockret åt gången och vispa ordentligen mellan gångerna. Tillsätt sedan vaniljessens när du rört ner allt socker. Vispa sedan tills du skapat ett hårt skum!

3. Skeda marrängen över den kalla pajen så att den täcks helt. Skapa toppar och virvlar med baksidan av en sked. (Det måste du inte göra om du inte vill)

4. Grädda pajen/pajerna i ugnen i ca. 20 minuter. Låt sedan pajen och marrängen svalna innan servering!


Små Citroncupcakes



Även dessa cupcakes kommer från början ifrån Hummingbird bakery!
Räcker till ca. 12 stora muffins, jag bakade de som som muffins & då får du ca. 25-30 stycken!

Ingredienser

Till muffinsen
120 g mjöl
150 g strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk rivet citronskal
40 g osaltat smör
1 1/4 dl mjölk
1 ägg

Till frostingen
250 g florsocker
80 g osaltat smör
2 msk rivet citronskal
1/4 mjölk
Om du vill ha lite mer färg på frostingen, häll i lite gul hushållsfärg!

Att baka muffinsen
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg sedan mjöl, socker, bakpulver, citronskal och smör i en bunke och vispa ihop ingredienserna med en elvisp på låg hastighet till du har blandat fram en grynig konsistens.

2. Tillsätt sedan ägget och vispa tills det har blandats in i smeten. Fortsätt att vispa ihop ingredienserna till smeten är slät.

4. Fyll pappersformarna till 2/3 med smet och grädda sedan de i ugnen i 20-25 minuter om du  valt att göra de stora muffinsarna. Om du gjort småmuffins gräddar du dem bara i 12 minuter!

Frostingen
1. Rör samman florsocker, smör, citronskal och hushållsfärg(om du vill ha det) med en elvisp på medelhastighet.

2. Sänk sedan till en lägre hastighet och häll långsamt ner mjölken i smeten. Vispa sedan på hög hastighet när all mjölk är nerblandad. Fortsätt att vispa frostingen i ca. 5 minuter. Ju längre du vispar dessto fluffigare blir frostingen!


Små chokladcupcakes




Recept från humminbird bakery :)
Räcker till ca. 12 stora muffinsar, jag bakade dom dock i litet format, då räcker smeten till runt 25 muffinsar.
Ingredienser

Till muffinsen
100 g mjöl
20 g kakao
140 g strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
en nypa salt
40 g osaltat smör
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1/4 vaniljessens

Till frostingen
300 g florsocker
100 g osaltat smör
40 g kakao
3 msk mjölk

Bakning av muffins:

1. Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg sedan mjöl, kakao, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa sedan samman dessa ingredienser med elvisp på låg hastighet till blandningen får en gryning konsistens.

2. Vispa ihop mjölk, ägg och vaniljessens i en egen bunke. Häll långsamt i hälften av mjölkblandningen i mjölblandningen medan du vispar samma ingredienserna. Vispa sedan på högsta hastigheten med elvispen så att alla klumpar försvinner.

3. Sänk till lägre hastighet och häll långsamt i den resterande mjölkblandningen. Fortsätt vispa i några minuter tills smeten är helt slät.

4. Skeda upp smeten i pappersformarna till ca två tredjedelar grädda i 20 - 25 minuter om du gör stora muffins, om du gör små muffins grädda istället i 12 minuter.

Frosting:

1. Vispa ihop florsocker, smör och kakao till en slät smet med elvisp på medelhastighet.

2. Tillsätt mjölken i smörblandningen, lite i taget. Vispa sedan på hög hastighet när all mjölk är nerblandad. Fortsätt att vispa tills frostingen blir lätt och fluffig. Runt 5 minuter.
Desto längre du vispar, desto fluffigare och lättare frosting!

3. När muffinsen svalnat, spritsa på chokladfrostingen, låt stå några timmar innan servering så frostingen hinner stela en aning!


Chocolatechip cookies




Ännu ett fantastiskt recept från hummingbird Bakery i London.

Ingredienser

225 g birnaksaktat smör, rumstempererat
350 g fint ljust socker
2 ägg
1/2 tsk vaniljessens
400 g mjöl
1/2 tsk salt
2 & 1/2 tsk bikarbonat
225 g mörk choklad, grovt hackad

Detta räcker till ungefär 24 stycken kakor.

Om du har tillgång till fyra plåtar så lägg bakplåtspapper på dessa så du kan forma
dina kakor på dem. Annars får du köra en plåt i taget, det tar lite längre tid men
det funkar precis lika bra!

& så till bakningen

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Vispa smör och socker med en elvisp till en lätt & luftig smet. Vispa sedan ner ägget ett i taget. Se till att ingredienserna blandas ordentligen och vispa sedan ner vaniljessensen på låg hastighet.

3. Tillsätt mjöl, salt & bikarbonat och vispa samman det till en smidig deg. Det känns som om mjölet aldrig tar slut men det blir perfekt när du väl rört ihop allting! Blanda sedan i den hackade chokladen för hand.

4. Ta upp lite deg och rulla ihop den till en köttebulle, platta sedan till den mellan händerna & lägg ner på plåten. Var noga med att det finns gott om plats mellan kakorna på plåten då de sväller något enormt i ugnen!

5. Grädda kakorna i ca. 10 minuter så att de blir lite gyllenbruna. Låt kakorna svalna på ett bakgaller innan servering!


Hallongrottor



Något jag tycker man bakar alldeles för sällan är hallongrottor, därför tog jag mig i
kragen härom dagen och bakade ett gäng! Smarrigt!

TIPS!
Du behöver inte göra hallongrottor om du inte vill, jag testade att följa receptet
ända fram tills dess att hallonsylten skulle i. Istället för att hälla i det lät jag de vara
utan hallonsylt i ugnen. När de kom ut smälte jag daimchoklad och hälde i istället, mums!


Till ca. 15 hallongrottor

150 g rumstempererat osaltat smör
Lite mindre än 1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
hallonsylt
ev. 1-2 msk vatten

& så till bakningen:

1. Knåda ihop strösocker, smör salt och vaniljsocker. Om du har tillgång till en matberedare släng i ingredienserna i den och blanda. Har du inte en sådan går det lika bra att knåda med händerna!

2. Blanda bakpulvret och vetemjölet och knåda sedan in det i smörblandningen. Om du känner att 
degen blir alldeles för torr och faller samman häll i 0-2 msk vatten beroende på hur torr degen är. 

3. Rulla ut degen till en längd på en tallrik. Ställ in i kylen i 15-20 minuter.

4. Dela degen i femton delar, eller hur många hallongrottor du vill göra. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Rulla de 15 delarna till runda kulor och lägg i små formar.

6. Gör sedan en "urgrävning" i degen. Ta lite mjöl på ditt pekfinger, tryck sedan i det i mitten av degen så du får en "grotta". Häll sedan i lagom med hallonsylt i varje "grotta".

7. In med hallongrottorna i ugnen i 12-14 minuter. Tycker du att de ha fått lite för lite med färg så kan du sätta de högre upp i ugnen de sista minuterna!


Hallon & chokladmuffins




Här kommer ett otroligt gott & enkelt recept på vanliga chokladmuffins med en twist!
Du behöver såklart inte använda hallon om du inte vill. Jordgubbar, blåbär, smultron
eller något annat gott bär funkar såklart lika bra!


Till 12 stora muffins eller 24 små

100 g smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk
2 msk raps- eller matolja
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
150 gram mörk eller ljus choklad
2 dl hallon, detta varierar dock, ta så mycket eller lite hallon du vill ha!


1. Sätt ugnen på 200 grader & ta ut de frysta hallonen ur frysen, smält smöret på låg värme. Rör sedan ihop det smälta smöret, strösocker, ägg
och olja i en skål.

2. Ta fram en ny skål och rör ihop alla de torra ingredienserna, dvs. vetetmjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver
och salt.

3. Rör, i omgångar, ner de torra ingredienserna i det smälta smöret-blandningen och rör till det blir en jämn
och fin smet.

4. Hacka chokladen i den storleken du föredrar, själv brukar jag göra medelstora. Inte för stora bitar och inte för små, perfa!

5. Blanda i lite mer än hälften av choklade i smeten, ta fram så mycket hallon du vill ha i muffinsen. Viktigt är att hallonen inte är direkt tagna ur frysen då det blir väldigt svårt att dela på dom och röra ner dem i smeten!
Rör sedan ner hallonen i smeten.

6. Klicka ut smeten i muffinsformarna för att sedan strö på det sista av chokladen på dem!
In i ugnen i 20-25 minuter beroende på hur kladdiga du vill att de ska vara.


7. När muffinsen är uttagna ur ugnen och har svalnat kan du dekorera med att strö lite till choklad
över dem och varför inte ett hallon på toppen? Mums!





Choklad Cupcakes




Om du är sugen på något med alldeles för mycket socker i och en cupcake fylld med
choklad är detta receptet för dig!
I grund och botten kommer receptet från www.baktokig.blogg.se vilket är en annan
fantastisk blogg med bakverk i alla dess former!
Jag har dock ändrat om det hela lite men inte mycket då receptet från början är super!

Även om receptet är lite krabbigt i och med att du måste väga alla ingredienser så är
det värt det! Ta fram vågen och en plastbunke att hälla upp ingredienserna så löser sig
det hela, lätt som en plätt!


Till ca 12 stora muffins eller 24 små muffins

100 g vetemjöl
20 g kakao
140 g strösocker
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
40 g smör, mjukt
1,25 dl mjölk
1 ägg


& så till bakningen:

1. Börjar med att sätta på din ugn på 175 grader. Vispa ihop mjukt smör, salt, vaniljsocker, bakpulver, socker, kakao och mjöl på en låg hastighet fram till dess att smeten får en grynig konsistens.  

2. Vispa sedan ihop ägg och mjölk i en mugg/skål i ett snabbt tempo. Häll sedan ner lite i taget i blandningen du gjorde nyss och rör ihop med elvisp på låg hastighet. Öka sedan hastigheten när alla ingredienser är i så att alla klumpar försvinner.

3. Häll nu i smeten i dina muffinsformar, det är dock lättare att ta en sked och "skeda" upp smeten i och med att den kan vara rätt stel. Viktigt är dock att du bara fyller muffinsformarna till hälften, annars svämmar de över i ugnen!

4. Skicka in muffinsen i ugnen och grädda i 20-25 minuter, beroende på hur kladdiga du vill att det ska vara.
Jag skulle dock rekomendera att de är torra då det ska på kletig frosting!

5. Låt muffinsen svalna innan du häller på frostingen, annars smälter frostingen också! Om du vill att muffinsen ska svalna snabbare ta bort de från plåten och ställ på ett bakgaller!


FROSTING:

300 g florsocker  (Om du köpt ett helt paket kommer du behöva lite mer än halva, så det är MYCKET florsocker!)
100 g mjukt smör
40 g kakao
3 msk mjölk


& så till bakningen:

1. Vispa ihop florsocker, kakao och smör i en skål med en elvisp på medelhastighet.
 
2. Häll sedan i mjölken, en msk i taget. Sänk elvispen till låg hastighet när du gör detta.
 
3. Nu när du har alla ingredienser i sätt på högsta hastigheten och vispa smeten lätt ocoh fluffig.
Ju längre du vispar dessto fluffigare frosting! Mitt råd är dock att vispa i ca. 6-7 minuter.



& så till avslutningen:

Se till att muffinsen verkligen blivit kalla, annars vänta med att fixa till frostingen!
Om du vill kan du smeta ut frostingen med en slickepott, vill du ha en lite lyxigare
känsla så ta fram "spritsen" och forma frostingen som du själv vill!
På med lite strössel eller silverkulor som jag använde mig av denna gången 
för att piffa upp det hela!