Sockerkaka med vaniljfyllning



Här är ett recept jag hittade av en slump när jag egentligen skulle baka cupcakes, receptet fanns nämligen på vaniljsockerburken!
Jag provade att baka denna när två fina vänner kom över för att fira min födelsedag och kakan var populär. En vanlig sockerkaka med en rolig twist helt enkelt!

Ingredienser:

Sockerkaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten

Vaniljfyllning:
100 g smör eller margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker


Baka sockerkakan
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en sockerkakebakform med löstagbara kanter. Häll sedan i ströbröd.

2. Koka upp vattnet.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Blanda sedan ihop mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggsmeten tillsammans med det kokande vattnet.

5. Häll sedan i smeten i kakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 35 minuter.

6. Ta ut kakan och låt den kallna.

Vaniljfyllningen
1. Smält smöret, tillsätt sedan mjölken och vaniljsockret och koka detta sedan i 2 minuter under omrörning.
Om du tycker att smeten är för rinnande häll i lite redning (sånt man använder för att såsen till maten ska bli tjockare.)

2. Dela kakan sedan två gånger så att du få tre olika delar. Häll på vaniljfyllningen på delarna och även högst upp på kakan om du vill det.

3. Lägg sedan ihop kakan och toppa med lite färglatt strössel!

TIPS!
Känner du att det är alldeles för lite vaniljfyllning, gör dubbelsats. Då blir det mer vaniljsmak på kakan, mums!











Mumsig chokladfondat



Detta är ett otroligt gott recept på en chokladfondant. Namnet gör att bakelsen låter mycket mer komplicerad än vad den egentligen är. Tio minuter är i själva verket allt du behöver!
Detta receptet räcker till 4 lagom stora portioner. Du kan även förbereda smeten några timmar innan servering, sätt dock inte in fondanterna i ugnen förrän precis innan de ska serveras. De ska nämligen vara varma vid seriveringen!

Ingredienser:
100 g smör
0.5 dl strösocker
100 g mörk choklad
2 ägg
2 äggulor (utöver de andra äggen)
0.5 dl vetemjöl

Chokladfondant
1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader och smält smöret.

2. Vispa sedan samman smör och socker.

3. Smält chokladen antingen över ett vattenbad eller i micron.

4. Under tiden som chokladen smälter vispa ihop ägg & äggulor i en separat bunke.

5. Häl sedan i äggblandningen och chokladen i bunken med smöret och sockret.

6. Vänd till sist i mjölet.

7. Smöra 4 små glasskålar(eller andra skålar som tål att stå i ugnen) som rymmer ca. 1,5 dl smet.

8. Sätt sedan in skålarna i ugnen i ca 8-10 minuter.

TIPS!
Det är väldigt enkelt att få ut fondanten ur skålen om du har smörat noggrant. Vänd bara skålen över den tallrik där fondanten ska placeras och slå lite i botten så ska du se att den lossnar!
Servera gärna med vaniljglass för bästa resultat!


Choklad - & kokosrutor




Ett recept från programmet Leila Bakar i Frankrike!

Ingredienser:

Chokladkaka
175 g mjukt smör
 3 dl strösocker
 1.5 dl kakao av god kvalitet
 0.5 dl ljus sirap
 1 nypa salt
 3 st ägg, ekologiska
 1.5 dl vetemjöl

Toscasmet
75 g smör
 1.5 dl ljus sirap
 0.75 dl matlagningsgrädde
 3 dl strösocker
 200 g kokosflingor

Baka chokladkaka

1. Ställ in ugnen på 175 grader. Vispa sedan smör och socker krämigt.

2. Rör ner sirap, kakao och salt. Knäck sedan i äggen ett i taget och rör om. Häll tillsist ner vetemjölet i smeten.

3. Ta fra men ugnsplåt med kant och lägg i ett bakplåtspapper i den.

4. Häll i smeten i formen och låt stå i ugnen i ca. 30-35 minuter.

Fixa Toscasmeten
1. Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker till i en kastrull och koka samman i 5 minuter.

2. Tillsätt kokosflingorna och låt smeten koka upp.

3. När du tagit ur kakan ur ugnen häll över smeten och låt kakan stå i ugnen tio minuter till.
Klart!